2009/03/10

Ο Χοντρός έχει την τιμητική του!


Η Κατερίνα μας στέλνει ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα ως αφιέρωμα στον Χόρχε Μπουκάϊ (Jorge Bucay).

Γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άϊρες της Αργεντινής. Ψυχοθεραπευτής της Γκεστάλτ και ψυχοδραματουργός, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών, εργαζόμενος αρχικά ως γιατρός σε νοσοκομεία και κλινικές και, εν συνεχεία, δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Ως ψυχίατρος έχει αναλάβει την εκπαίδευση πολλών νέων ειδικευόμενων. Μονίμως και παντού προσκεκλημένος, προσπαθεί να παρίσταται σε μαθήματα, σεμινάρια και συνέδρια στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Χιλή, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία και αλλού.
Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί και με την συγγραφή, είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε – τουλάχιστον – είκοσι μια γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των επιτυχημένων κάθε χώρας. Εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής ενηλίκων, ζευγαριών και κοινωνικών ομάδων.
Ζει στα προάστια του Μπουένος Άιρες με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά.
Οι εργασίες του (περίπου στα είκοσι βιβλία) έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στις ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Ουρουγουάη, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Βενεζουέλα, Πουέρτο Ρίκο) καθώς και στη Γαλλία και στην Ισπανία.
Πολλές από αυτές τις ιστορίες των βιβλίων προέρχονται από τη φαντασία του, αλλά και μια μεγάλη πληθώρα εντοπίζονται στην παράδοση διαφόρων χωρών (Αργεντινή, Σενεγάλη, Ινδία, Ρωσία, Ελλάδα, Θιβέτ, Γαλλία κ.α.) και προσαρμόζονται ανάλογα στις απαιτήσεις της κάθε ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας. Στις ιστορίες θίγονται θέματα όπως η αλήθεια και το ψέμα, η ελευθερία, ο φόβος, η θλίψη, η απόρριψη, η δικαιοσύνη, η αυτοεκτίμηση με ένα τρόπο τόσο εκλαϊκευμένο που τις κάνει προσιτές στον καθένα.
Ο Αργεντινός συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει την λογοτεχνία και την ψυχανάλυση, παραδίδοντας ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί και μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη και στα δικά του ερωτήματα. Εξάλλου όπως τονίζει στο εισαγωγικό του, ο ίδιος, οι ιστορίες αυτές γράφτηκαν για να δείξουν ένα δρόμο: να βρεθεί το διαμάντι που κρύβεται μέσα τους, είναι δουλειά του καθενός μας.
Από το μήνυμα της Μαρίας, που μας πρότεινε την ανάγνωση του πρώτου δημοσιευμένου στα ελληνικά βιβλίο του, έως σήμερα, το ενδιαφέρον του κόσμου για τον Μπουκάϊ είναι μεγάλο. Το "Να σου πω μια ιστορία" φαίνεται μάλλον να είναι το πιο αγαπημένο και το πιο προσιτό στο αναγνωστικό κοινό των βιβλίων αυτογνωσίας.

Περισσότερα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jorge_Bucay, βιογραφικά στοιχεία.
http://www.youtube.com/watch?v=01OEenJQzzM, ποίημα με τίτλο Quiero. Αφηγήται ο ίδιος ο Μπουκάϊ.