2009/02/19

Σύντομα η συνέχεια…


Πάρτε το χρόνο σας και χαλαρώστε...

Περιηγηθείτε στο άλμπουμ φωτογραφιών που συνέλεξα στο Picasa ("Dream in Art" δεξιά στήλη κάτω· ανοίγει σε νέο παράθυρο καθώς και σύνδεσμος στον τίτλο της ανάρτησης) και δείτε πώς οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν το ύπνο, την βαθιά ξεκούραση, το όνειρο, τον εφιάλτη…

Μπορείτε επίσης, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, να επιλεξτε και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση "Requiem for a dream" κατά τη διάρκεια.

Σκεφτείτε…

Αν θέλετε, κάντε και τη δική σας αναζήτηση!

Και σύντομα τα ξανάλεμε…

Aline: «Το κουβάρι των αλλόκοτων πραγμάτων» - Μυρτώ Κοντοβά


Η φίλη μας Aline προτείνει την ανάγνωση του βιβλίου "Το κουβάρι των αλλόκοτων πραγμάτων".

Παραθέτω την επιστολή της:

"Αποφάσισα να προτείνω το βιβλίο της Μυρτώ Κόντοβα «Το κουβάρι των αλλόκοτων πραγμάτων», όχι γιατί το διάβασα πρόσφατα, αλλά γιατί το θυμάμαι ακόμα. Και νομίζω ότι η αξιολόγηση της ανάμνησης μπορεί κάποιες φορές να είναι πιο έγκυρη από το ίδιο το γεγονός την ώρα που συμαβαίνει. Όσο διάβαζα το Κουβάρι, ένιωθα υπέροχα, σε μια συνεχή συναισθηματική φόρτιση με μικρή ή μεγάλη δόση μελαγχολίας. Αυτό συνέβαινε όσο το διάβαζα ή αυτή είναι η ανάμνηση που μου έχει αφήσει το βίβλιο;
Ακολουθώντας αυτή τη λογική δεν μπήκα καν στον κόπο να το ξεφυλλίσω πριν μιλήσω γι’ αυτό. Θα πω μόνο ότι θυμάμαι, που θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό από το σύνολο της εμπειρίας της ανάγνωσης.

Το «κουβάρι των αλλόκοτων πραγμάτων» είναι η ιστορία του μικρού Αστρή. Ενός αστεριού που θέλει να πετύχει στις εξετάσεις που γίνονται στον ουρανό και να μπορέσει επιτέλους να ταξιδέψει στη γη. Το παραμύθι ξεκινά ανώδυνα και γλυκά. Ο κόσμος των αστεριών γεμάτος χαρακτήρες, καθημερινότητες και συναισθήματα. Ο σοφός Χειμέριος, η θλιμμένη Σελήνη, ο Άρχοντας Ουρανός είναι οι ήρωες του βιβλίου αυτού. Το παραμύθι διανθίζεται από ερωτήματα που θέτει ο μικρός Αστρής στη μαμά του. Τα ίδια ερωτήματα που ρωτήσαμε (ή που πολύ θέλουμε τώρα να ρωτήσουμε) τη δική μας μαμά. Και η ιστορία δεν είναι πια ανώδυνη όπως ένα παραμύθι, αλλά μπλεγμένη με αποχαιρετισμούς και νέα ξεκινήματα όπως η ζωή.

Η Κόντοβα γράφει στην Athens Voice τη στήλη «Μίλα μου βρώμικα» και πέρυσι υπέγραφε το σενάριο στη σειρά «Υπέροχα Πλάσματα». Ούτε η στήλη της αλλά ούτε και η σειρά θα μπορούσε να σε προϊδεάσει για το τι θα διαβάσεις. Γι’ αυτό αγάπησα το βιβλίο. Γιατί ήταν μια ανυποψίαστη επιτυχία.
Επίσης απάντησα σε αιώνια ερωτήματα που με απασχολούσαν όπως, ότι όταν συννεφιάζει ξαφνικά είναι επειδή ένα μικρό αστέρι έχυσε το ποτήρι με το γάλα του.
Και δεν κατάφερα ακόμα να απαντήσω σε άλλα όπως αυτό:
"Για πες μου λοιπόν μαμά, ποιανού είναι η θάλασσα; Ψάξε εσύ που μ' αγαπάς, ψάξε στα κουτιά με τα ζωγραφιστά τετράδια και βρες γιατί γίνονται όλα άλλ' αντ άλλων, γιατί φεύγουν οι φίλοι μου και μετά τίποτα, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, για πες μου λοιπόν εσύ που ξέρεις και πάντα όλα τα ήξερες. Είμαι αρκετός για να μ' αγαπήσουν κάποτε και 'μένα ως την άκρη του ουρανού;"

Aline