2008/10/06

Για την επιρροή που έχουν οι εφαρμογές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε διάφορα επίπεδα, στη ζωή μας - Επιμύθιο

Οι εποχές έχουν αλλάξει δραματικά και καλό είναι να αρχίσουμε να το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας.
Στο γραφείο ενός ψυχολόγου λέγονται πράγματα σημαντικά και ξετυλίγονται ανθρώπινες ιστορίες. Την υπόθεση αυτή την έμαθα εκ των υστέρων γιατί απλά η Μίρκα δεν θεώρησε πως η γνωριμία αυτή ήταν κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό και ξεχωριστώ. Την περίοδο που εξελίχθηκε σε εφιάλτη ήμασταν σε διακοπές και μαζί με τις φίλες της, βοηθούμενες και από άλλους φίλους την χειρίστηκαν άψογα. Δεν είμαι σίγουρος πως έχουν καταλάβει πόσο κοντά έχουν περάσει από κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό και δεν θέλω να επιμείνω σε αυτό γιατί δεν νομίζω πως μπορεί να βοηθήσει κάποιον να φοβάται τους ανθρώπους και τις σχέσεις. Όμως προσωπικά, αναρωτιέμαι πόσοι νέοι, για διάφορους λόγους –δεν θα τους εξετάσω εδώ- βλέπουν σε αυτή την μορφή «αποστασιοποιημένης ή και «απρόσωπης» επικοινωνίας κάτι θετικό. Κάτι που τους γοητεύει ή και κάτι που τους δίνει δυνατότητες (ευκαιρίες;) που από κοντά δεν έχουν.
Όμως, όσο γοητευτικό και να είναι, γιατί υπάρχει το άγνωστο ενώ παράλληλα μοιάζει και ασφαλές λόγω της (άγνωστης επίσης) απόστασης, της ταυτότητας κλπ. θα ήθελα να εστιάσω σε δύο σημεία -όσο κοινό και αν ακούγεται:
α) ότι το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο και εξαρτάται από τους χρήστες του πως θα το χρησιμοποιήσουν,
β) στο ποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη να περάσουν μέσα από αυτή την μορφή επικοινωνίας για να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και για ποιους λόγους.
Λέω «ανάγκη» για να αναφερθώ αποκλειστικά σε εκείνους που έχουν δυσκολίες να διαχειριστούν τις σχέσεις εκ του σύνεγγυς. (Οι σχέσεις «εξ αποστάσεως» είναι ένα άλλο θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε κάποια στιγμήΔηλαδή, μέσω του διαδικτύου λένε και κάνουν πράγματα που δεν θα έκαναν ή δεν έχουν κάνει όταν πρόκειται για μία σχέση από κοντά, τουλάχιστον με την ίδια ευκολία.
Να το τολμήσω να το παρομοιάσω με την μέθη;
Ο Αποστόλης 25 ετών μου είχε πει: «…όταν με ενδιαφέρει μια γυναίκα και θέλω να την κερδίσω, έχω ανάγκη να πιώ. Να πιω πολύ όμως, γιατί πιστεύω πως με τον τρόπο αυτό απελευθερώνομαι! Το ξέρω ότι είναι κουτό και ότι δεν είμαι διαφορετικός άνθρωπος αλλά με κάνει να αισθάνομαι πως είμαι.»
Με την χρήση του διαδικτύου ως εργαλείο επικοινωνίας, ο χρήστης έχει δημιουργήσει μία εικόνα στο μυαλό του για αυτό που είναι, που θέλει να είναι και για το πως θα ήθελε να είναι ο άλλος. Επίσης, πιστεύει ότι προστατεύεται από την «ανωνυμία», την απόσταση και την «αλήθεια» που γνωρίζει ο άλλος. Ο χρήστης των επικοινωνιών αυτών, έχει δηλαδή την πεποίθηση πως μπορεί να περάσει στον άλλο μία εικόνα του εαυτού του, ένα αμάλγαμα αυτού που θα ήθελε να είναι με την σχετική ασφάλεια πως αν δεν αρέσει στον άλλο, δεν διακυβεύεται κάτι σημαντικό για τον ίδιο. Τα αμαλγάματα όμως μπορούν να είναι τοξικά!
Τι άλλο μοιραζόμαστε μέσω του διακικτύου; Τα πάντα! και όσα δεν έχουν προβλεφθεί, μπορούν να πραγματοποιηθούν! Αυτή την παντοδυναμία υπόσχεται το ιντερνέτ.
Οι Ερωτικές Φαντασιώσεις: πολύ κοινό! Όσο για το αν αρέσουν οι «φαντασιώσεις» -γιατί απ’όλα έχει ο μπαξές- στον παραλήπτη… και αυτό ακόμα «ταχτοποιείται» αφού υπάρχουν και «θεματικές κοινότητες» που το προϋποθέτουν! Έτσι αν θέλεις εικονικές γνωριμίες υπάρχει το τάδε, αν θέλεις να εξοικειωθείς με κάποιες πρακτικές του σεξ ή κάτι άλλο υπάρχουν πολλές επιλογές, αν θέλεις να διευκρινήσεις την πιθανότητα να βρεις ερωτικό σύντροφο του ίδιου φίλου, επίσης το ιντερνέτ έχει προβλέψει και για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου