2009/02/11

Ενεργοποιημένοι πολίτες…


Κώστα, η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταιριών που προσφέρουν τις ανάλογες υπηρεσίες, τους δεσμεύει σε μία πολιτική για «περιορισμό των κινδύνων». Η συμφωνία αφορά περισσότερα σημεία που μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε στα αναλυτικά δημοσιεύματα (για παράδειγμα, στη δεξιά στήλη υπάρχουν συντομεύσεις ειδήσεων με τον όρο "διαδίκτυο") αλλά το σημαντικότερο ίσως είναι η δημιουργία ειδικού τμήματος αναφορών παρενόχλησης. Έτσι οι χρήστες του διαδικτύου θα έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν ανάρμοστες συμπεριφορές από άλλους χρήστες, με το πάτημα ενός κουμπιού. Όπως αυτό λειτουργεί στο PICASA της GOOGLE.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί σε όλους το μήνυμα πως στο διαδίκτυο, θα πρέπει να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε ως υπεύθυνα άτομα και όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει περιεχόμενο ακατάλληλο, επικίνδυνο ή προσβλητικό, για τον οποιονδήποτε λόγο, να ενημερώνουμε είτε με επιστολή είτε μέσω της διαδικασίας αναφοράς που προτείνουν οι πλατφόρμες αυτές. Θα πρέπει να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε ως σύνολο (το εμείς του Μακρυγιάννη), προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους.
Δεν είναι ανάγκη να ενοχλεί εμάς για να το κάνουμε, μπορούμε να το αναφέρουμε απλά επειδή θα μπορούσε να ενοχλήσει άλλους (τους μικρότερους, τις γυναίκες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις εθνικές ή θρησκευτικές μειονότητες …)
Πιστεύω στη ενεργή συμμετοχή όλων μας και βρίσκω πως δεν είναι δύσκολο να πραγματοποιείται.
Για το λόγο αυτό λέω ενεργοί πολίτες…

Είναι τόσο απλό! Κι όμως αντί να το κάνουμε όλοι μαζί, παραπονιόμαστε, χωρίς όμως επί της ουσίας να αντιδρούμε.

Περάστε το μήνυμα σε όλους τους φίλους σας… αν το πιστεύεται!

Ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και ασφάλεια ανηλίκων.

Συμφωνία για την προστασία των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου υπεγράφη χθές, μεταξύ δεκαεπτά μεγάλων εταιρείων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, με ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται για κοινωνικές επαφές.
Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνία που έχει σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας χρηστών κάτω των 18 ετών που συμμετέχουν στους αποκαλούμενους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, και Zap.lu.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο. Άτομα όλων των ηλικιών συμμετέχουν, έχοντας συχνά υποκαταστήσει την φυσική επικοινωνία με την ηλεκτρονική.
"Οι ιστότοποι αυτοί, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον 41,7 εκατομ. τακτικών χρηστών στην Ευρώπη και έχουν συμβάλει στη μεταβολή του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε μέσω του διαδικτύου", επισημαίνει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Η χρήση των κοινωνικών δικτύων αυξήθηκε το προηγούμενο έτος κατά 35% στην Ευρώπη και αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί φθάνοντας τα 107,4 εκ. χρήστες μέχρι το 2012!

Διαβάστε περισσότερα: "Έρευνα για την παιδοφιλία και το διαδίκτυο" Κατεβάστε εδώ. και
"Έρευνα για το Facebook" του Επίκουρου Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ευστράτιου Παπάνη. Κατεβάστε εδώ.

Το θέμα, όπως έχετε καταλάβει, με απασχολεί ιδιαίτερα, γιατί έχω διαπιστώσει πως έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους, στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν και διαπραγματεύονται διαπροσωπικές σχέσεις τους.