2008/10/06

Για την επιρροή (ή επίδραση αν προτιμάτε) που έχουν οι εφαρμογές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε διάφορα επίπεδα, στη ζωή μας -1

Για την επιρροή (ή επίδραση αν προτιμάτε) που έχουν οι εφαρμογές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε διάφορα επίπεδα, στη ζωή μας, ακούμε από χρόνια διάφορα και όχι λίγα.

Έχω εντοπίσει από καιρό, τουλάχιστον από το 1998, πως υπάρχουν αρκετοί νέοι -και όχι μόνο- που παρακολουθώ σε συνεδρίες και οι οποίοι πειραματίζονταν στη χρήση του διαδικτύου ως εργαλείο επικοινωνίας.
Πρόσφατα, μία νέα κοπέλα, σπουδάστρια 27 ετών, η Μίρκα, έζησε από κοντά μία σχετική περιπέτεια με μία στενή της φίλη που σπουδάζει σε άλλη πόλη και την οποία είχε επιστεφθεί για να την βοηθήσει στο τελικό στήσιμο της πτυχιακή της. Έτσι χρειάστηκε να παραμείνει λίγο περισσότερο μαζί της για να βεβαιωθεί πως όλα είναι υπό –μερικό τουλάχιστον- έλεγχο.

Θα είχα και αρκετές σχετικές ιστορίες να διηγηθώ, τις οποίες έχω γνωρίσει από κοντά ως ψυχοθεραπευτής των πρωταγωνιστών –άλλοτε εκ των υστέρων άλλοτε (και τις περισσότερες φορές τους) είχα γνωρίσει από πριν- αλλά θα αναφερθώ καταρχήν στην ιστορία που διαδραματίστηκε πρόσφατα∙ έτσι ο καθένας θα μπορούσε να την επιβεβαιώσει από τα ΜΜΕ και θα το κάνω αυτό γιατί θα ήθελα να καταλάβουν όλοι όσοι ασχολούνται με τις επικοινωνίες μέσω του ιντερνέτ ότι υπάρχουν κίνδυνοι τους οποίους.

Η ιστορία βγήκε στη δημοσιότητα τα τέλη Μαΐου του 2008 και θα συμφωνήσετε μαζί μου πως μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, όπου δυο κορίτσια από απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας γνωρίστηκαν μέσω chat στο διαδίκτυο και ένιωσαν μεταξύ τους μία πρωτόγνωρη έλξη: να μοιάζουν σε πολλά, να μοιράζονται κοινές απόψεις σε διάφορα θέματα και τα σχετικά. Όταν μίλησαν στους γονείς τους, για την πρόθεσή τους να βρεθούν και να γνωριστούν από κοντά, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αυτοί τους το απαγόρευσαν και τότε –κατά την εκτίμησή μου- την άρνηση αυτή την βίωσαν σαν έναν έρωτα που μένει ανεκπλήρωτος.
Λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία των δύο κοριτσιών (17 στα 18) αντιλαμβανόμαστε πως πολλά και σημαντικά συμβαίνουν σε αυτή την φάση της ζωής και τα οποία σίγουρα δεν θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σαν ελαχιστότατα. Το «αδιέξοδο» αυτό, σύμφωνα με τις μαρτυρίες φίλων τους, τις οδήγησε στην απόφαση να βάλουν τέλος στην ζωή τους!
Ευτυχώς μία από τις φίλες που αντιλήφθηκε τα σχέδιά τους και την σοβαρότητα της κατάστασης, έδρασε νε ψυχραιμία και την απαιτούμενη για την περίσταση ωριμότητα και αναζήτησε και βρήκε την ηλεκτρονική διεύθυνση της οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και έστειλε ένα e-mail με όλες τις λεπτομέρειες για την ταυτότητα των δύο κοριτσιών. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» έστειλε αμέσως ψυχολόγους, τόσο στο σπίτι της 18χρονης στην πρωτεύουσα όσο και στο νησί όπου κατοικεί η 17χρονη. Οι επιστήμονες συνάντησαν πρώτα τους γονείς των δύο κοριτσιών, που τους ήταν δύσκολο να πιστέψουν στα αυτιά του, και τους περιέγραψαν τα όσα είχαν συμβεί καθώς και τα «σχέδια» των δύο κοριτσιών. Έντονα ανήσυχοι, οι γονείς έδωσαν άμεσα τη συγκατάθεσή τους και οι οι ψυχολόγοι ήρθαν σε επαφή με τις δύο κοπέλες, τις οποίες τις βρήκαν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, να αναφέρουν έντονες τάσεις αυτοκτονίας και άλλα σχετικά. Φυσικά, η κατάσταση δεν έχει τελειώσει, με την έννοια πως τα δύο κορίτσια βρίσκονται ακόμη με ψυχολογική υποστήριξη αλλά οι δύο φίλες σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου