2008/10/06

Για την επιρροή (ή επίδραση αν προτιμάτε) που έχουν οι εφαρμογές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε διάφορα επίπεδα, στη ζωή μας -2

Ας επανέλθουμε στην ιστορία της Μίρκας και της φίλης της, Ελευθερίας.
Τέλος της άνοιξης του 2007, η Ελευθερία χωρίζει από τον φίλο της, με τον οποίο είχε μία σχέση δύο ετών. Ο λόγος για τον οποίο χωρίζει, μας είναι μάλλον αδιάφορος αλλά αυτό που φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο είναι πως εκείνος δεν το αποδέχεται με ευκολία.

Αποτέλεσμα είναι, η Ελευθερία να ξεκόψει από την παρέα της στο πανεπιστήμιο, γιατί ο τέως φίλος της έχει γίνει επιθετικός και την προσβάλει μπροστά στους άλλους, ενώ από πίσω της μιλά με λεπτομέρειες για την ερωτική τους ζωή.

Στην συνέχεια η Ελευθερία αποφασίζει να «εξαφανιστεί» για να μην δίνει πλέον «αφορμές» -έτσι πιστεύει. Περιορίζεται λοιπόν στην επικοινωνία με δύο παιδικές της φίλες, μέσω του διαδικτύου, οι οποίες όμως βρίσκονται σε άλλες πόλεις και σπουδάζουν. Αναγκάστηκε να αλλάξει και πλατφόρμα επικοινωνίας, ταυτότητα και τα σχετικά, γιατί ο φίλος της που γνώριζε τα «ηλεκτρονικά της ίχνη» και φαίνεται πως τα γνώριζε από καιρό, επεμβαίνει με διάφορους τρόπους, όπως να στέλνει γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο, σε φίλους, γνωστούς και αγνώστους, με την δική της ταυτότητα κλώνο, να την απειλεί και πολλά άλλα!
Η πρόθεσή του να την εκδικηθεί είναι ξεκάθαρη και την τρομάζει.

Την ιστορία αυτή την μαθαίνει και η Μίρκα και η άλλη κοινή τους φίλη.
Έχουν περάσει από τότε πολλοί μήνες και φαίνεται πως έχει ησυχάσει το πράγμα. Το καλοκαίρι του 2008 βρέθηκαν πάλι οι φίλες και αντιλαμβανόμενες την απομόνωση στην οποία έχει μπει η φίλη τους συμφωνούν να την βοηθήσουν με κάθε ευκαιρία, μένοντας μαζί της, εκ περιτροπής για μικρά χρονικά διαστήματα, με κάθε ευκαιρία.

Η Μίρκα, από την άνοιξη του 2008, έκανε συχνά παρέα μέσω του chat στην Ελευθερία και έτσι, συνήθως περνούσαν κανέναν τρίωρο κάθε βράδυ.
Μέσω chat, γνωρίζει επίσης, η Μίρκα ένα αγόρι, λίγο μικρότερό της και διατηρούν καλή επαφή. Η Μίρκα, αυτή την περιόδο δεν έχει σχέση, αντιμετωπίζοντας κάποια ιδιαίτερα προβλήματα και δεν είναι έτοιμη να πάει παραπέρα από μία γνωριμία. Κάθε φορά που κάποιος την ενδιαφέρει ή ενδιαφέρεται εκείνη πρώτη για κάποιον, κάτι συμβαίνει και «στραβώνει» το πράγμα.

Ο νεαρός όμως που γνώρισε στο chat, δεν μοιάζει με τους άλλους, από το κοντινό της περιβάλλον και αυτό την γοητεύει γιατί αισθάνεται ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Μοιράζονται αρκετά πράγματα και ανταλλάσουν τηλέφωνα και φωτογραφίες από τις διακοπές.
Όταν η Μίρκα πάει να βρει την Ελευθερία, να την βοηθήσει στην πτυχιακή της, του ανακοινώνει πως θα φύγει ταξίδι και πως ίσως δεν θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ίδιο ρυθμό, αυτή την περίοδο. Η σύμπτωση είναι πως, όταν ο φίλος της το μαθαίνει της λέει για μία φοβερή ευκαιρία να βρεθούν αφού μένει πολύ κοντά, σε απόσταση 100 χλμ από αυτή την πόλη.

Η Μίρκα αισθάνεται την τύχη να της χαμογελά αλλά αυτή την ιστορία, δεν μου την έχει διηγηθεί έως τότε στις συναντήσεις μας, θεωρώντας την λίγο-πολύ κοινή με πολλούς άλλους νέους, που συναντά στο διαδίκτυο και μοιράζονται όμοιες εμπειρίες.
Η αρχική συνάντηση έγινε και όλα πήγαν καλά. Άρεσε ο ένας στον άλλο και σαν φυσική παρουσία αλλά και φαίνεται να έχουν πολλά πράγματα να μοιραστούν. Η Μίρκα περνά όμορφα εκείνες τις μέρες και μιλά για το ειδύλλιο αυτό στην φίλη της την Ελευθερία.
Ο Νίκος, ας βαφτίσουμε έτσι το παλικάρι της καρδιά της, κάνει διάφορα σχέδια και τα περισσότερα εξελίσσονται όμορφα. Όμως η Μίρκα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην σχέση της και να κάνουν έρωτα. Του λέει πως δεν βιάζεται και εκείνος γίνεται πιεστικός. Για να βγουν από το αδιέξοδο της σύγκρουσης στην συζήτηση, του λέει πως η αδελφική της φίλη θα φιλοξενηθεί σε μία θεία της, η οποία λείπει τον καιρό αυτόν από το διαμέρισμα και πως η Ελευθερία και η ίδια θα πάνε το βράδυ να την δουν και να κάνουν μια μικρή γιορτή με φίλους. «Θα μπορούσες να έρθεις κι εσύ», του λέει, «να τις γνωρίσεις».
Ο Νίκος αποδέχεται την πρόσκληση, φανερά ενθουσιαμένος για το βήμα αυτό, αλλά το βράδυ, λίγο πριν το ραντεβού την ακυρώνει. Κάτι συνέβη και πρέπει να γυρίσει επειγόντως στο σπίτι του. Θα ταξιδέψει νωρίς το απογευμα και είναι πολύ δύσκολο να έχει επιστρέψει μέχρι το βράδυ.
Η Μίρκα στεναχωρήθηκε και πιστεύει πως αυτή φταίει, κυρίως γιατί του μίλησε απότομα, λέγοντάς του πως δεν είναι έτοιμη να κάνει έρωτα μαζί του: «έπρεπε να του είχα δώσει μία ευκαιρία». Οι άλλες φίλες της το βράδυ συνοδεύονται από τα αγόρια τους και αυτή, μόνη, αποσύρεται στο μπαλκόνι. Έχει γλυκιά βραδιά... και προσφέρεται για σκέψεις και νοσταλγία!
Μέσα στο σκοτάδι, αναγνωρίζει ένα διακριτικό που έχει το αυτοκίνητο του Νίκου: «πιστεύω πως έχω πάθει παράκρουση», μου λέει! «Είναι δυνατόν!» αναρωτιέται και ζητά από την Ελευθερία να προσποιηθεί πως πάει να πετάξει τα σκουπίδια για να τσεκάρει τον τύπο που βρίσκεται μέσα από αυτοκίνητο και τον αριθμό του.
Η Ελευθερία έχει δυσκολία να πειστεί και τελικά ένας φίλος της, κάνει τον «κομιστή σκουπιδιών – ντέντεκτιβ». Επιστρέφει λευκός σαν να έχει δει φάντασμα: ο Νίκος είναι ο πρώην της Ελευθερίας, εξηγεί τα καθέκαστα στην Μίρκα, γιατί αυτός τον γνωρίζει και αντιλαμβάνονται παράλληλα, από το μοίρασμα της ιστορίας, πως σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει δόλος! Μόνο την άλλη μέρα καταφέρνει να ξαναμιλήσει η Μίρκα στην Ελευθερία και μαζί να ξετυλίξουν το κουβάρι ή πιο σωστά την πλεκτάνη!
Βλέπουν τις φωτογραφίες: επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, με άλλο όνομα για την περίσταση, το ίδιο αυτοκίνητο με αριθμό… που δεν είναι καταχωρημένος στην τροχαία – το τσεκάρισε ένας φίλος τους και πως ο αριθμός του κινητού που έχει στα χέρια ανήκει σε μία γυναίκα 45 ετών! Θέλετε κι άλλα;

Εννοείται πως τα ονομάτα των προσώπων είναι αλλαγμένα και χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους κατανόησης και ευκολίας του γραπτού λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου