2010/02/19

Όνειρο: προετοιμασία και αποφυγή.


Τα φαινόμενα που παρουσιάζω δεν θεωρούνται καθόλου σπάνια και μπορούν να έχουν περισσότερες πιθανές εξηγήσεις.

Το ίδιο μου έχει συμβεί πολλές φορές να το διαπιστώσω σε ζευγάρια όπου «ασυνείδητες αντιλήψεις» για χωρισμό λαμβάνουν μορφές ονείρου που προειδοποιούν και προετοιμάζουν κατάλληλα το άτομο.

Κάποιες φορές μάλιστα ο χωρισμός δεν συνέβη ποτέ γιατί ο ρόλος του ονείρου εκπληρώθηκε με τέτοιο σκοπό ώστε να υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση στο ζευγάρι.

Η επικρατέστερη εξήγηση για τέτοιες εμπειρίες είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πως μέσα μας υπάρχουν, με τη μορφή αποθηκευμένων πληροφοριών, στοιχεία που κάποιες στιγμές τα επεξεργαζόμαστε και καταλήγουν να πάρουν την μορφή «αντιλήψεων».

Αντιλήψεις πιο εύπεπτες να περάσουν μέσα από το ονειρικό φαινόμενο, λόγω κυρίως του ανείπωτου πόνου που μπορούν να δημιουργήσουν και της αίσθησης του «ανοίκειου» μια και προέρχονται από ασυνείδητο υλικό, εκφράζονται μέσα από τα όνειρά μας.


Ορισμένες φορές μάλιστα, σε κάποιους ανθρώπους, εκφράζονται μέσα από μία διάχυτη αίσθηση που προκαλεί συναισθήματα χωρίς όμως να μπορούν να τα ερμηνεύσουν και να τα ταυτοποιήσουν με σκέψεις ή αναπαραστάσεις.


Τότε, ως ψυχοθεραπευτής, ζητάω συχνά να μου ζωγραφίσουν νοητικά έναν πίνακα με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια. Προσπαθώ δηλαδή να δημιουργεί μία αναπαράσταση που, με πιο οικείο τρόπο, θα βρίσκεται εκεί εν είδη ονειρικού περιεχομένου.

1 σχόλιο:

  1. Διονύση,

    Εγώ έχω δει όνειρο που βγήκε πραγματικότητα...ίσως, τώρα μετά από πολλά χρόνια που το σκέφτομαι, να ήταν ο φόβος που είχα στο υποσυνείδητό μου που με έκανε να το δω...και τελικά έγινε και πραγματικότητα.

    Επίσης μια γνωστή μου είδε σε άσχετο χρόνο ενα όνειρο στο οποίο ο πρώην συζυγός της κακοποιούσε το παιδί τους. Έκτοτε δεν ηρέμησε, κόντεψε να τρελλαθεί γιατί της έγινε εμμονή και φοβία. Τελικά με τα πολλά πήγε σε ειδικό και κάπως συνήλθε...Δεν βγάζω άκρη, συμβαίνουν πολλά στη ψυχή και στο μυαλό μας που πολλές φορές με αφήνουν άναυδη!

    τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή