2010/02/18

Όνειρο: προειδοποίηση;


Τα έχουμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις αναφέρει αλλά διαπιστώνω ότι πολλοί "προβληματίζονται" με κάποια "ονειρικά φαινόμενα" και αναρωτιούνται τι ισχύει και πως μπορεί να εξηγηθεί, πάντα βέβαια από μια ανθρώπινη ανάγκη (πίστης 'η και εξ'όρθολογισμού), οπότε, με ευκαιρία την επιστολή της Λ. και την απάντησή μου, θα συνεχίσω με παραδείγματα.

Μία κοπελιά που παρακολουθούσα ένα σχεδόν χρόνο πριν τα γεγονότα που θα σας εξιστορήσω, τον μήνα Μάρτη «βλέπει» ένα όνειρο που όπως το αξιολογεί η ίδια την προειδοποιούσε για τον επικείμενο θάνατο του πατέρα της.

Αναλογίζεται το μέγεθος της απώλειας που θα σήμαινε για την ίδια και την μητέρα της και με τον τρόπο αυτό είναι σαν να «πραγματοποιεί» τον θάνατο.

Τον ζει και βιώνει το πένθος ενώ στην πραγματικότητα ο πατέρας της δεν ασθενεί και δεν παραπονιέται ιδιαίτερα για την κατάσταση της υγείας του.

Ο πατέρας της πεθαίνει τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και ο θάνατός του την βρίσκει, σ’ένα σημαντικό βαθμό, προετοιμασμένη ενώ η μητέρα της ήταν παντελώς ανέτοιμη.

Παράλληλα οι θεράπων γιατρός τους διαβεβαιώνει (εκ των υστέρων) πως ο πατέρας είχε πάρει την «κάτω βόλτα» και πως το γνώριζε γιατί το είχαν συζητήσει. Καθώς επίσης και το ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα καλύτερο γι’αυτόν γιατί η κατάσταση της καρδιά του είχε πάρει την κατιούσα ανεπιστρεπτή εδώ κι ένα χρόνο τουλάχιστον.

Σε αυτή την περίπτωση το όνειρο, κατά την γνώμη μου, διαδραματίζει έναν ρόλο σημαντικό στην προετοιμασία του επικείμενου θανάτου του πατέρα, προετοιμάζοντας την κοπέλα αυτή για το πένθος ώστε να μην βρεθεί εκτεθειμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου