2010/03/08

Ο Κώστας, άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτηση "Η ψυχοθεραπεία και οι διαφορετικές σχολές της."

Δεν είναι οι γνώσεις της ψυχολογίας μέσα μου που λειτουργούν σαν αυτοσκοπός, όπως μου είπαν οι περισσότεροι που άκουσαν το απλό απλούστατο αίτημά μου.

Βλέπω όμως ότι τις ίδιες διαπιστώσεις με την Ψυχολογία, έχουν και άλλες επιστήμες που έχω μελετήσει (και συνεχίζω να μελετώ, επειδή το πεδίο τους είναι ανεξάντλητο):

- Θεωρητική Μουσική (Αρμονία). «Χρειάζεται κορύφωση για να ενταθεί το ενδιαφέρον σε ένα κομμάτι», «στη συνέχεια χρειάζεται η λύση» (κάτι θυμίζει από την ψυχανάλυση), «όταν δεν μπορείς να λύσεις μία συγχορδία, πρέπει να γυρίσεις στην προηγούμενη να τη διορθώσεις ώστε να μπορέσει να λυθεί η τελευταία» (τραυματικές εμπειρίες παιδικής ηλικίας και θεραπεία τους ώστε το άτομο να μπορέσει να λειτουργήσει στη ζωή του), Το πρόγραμμα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει περίεργα μαθήματα όπως «Ψυχολογία» και «Ειδικά θέματα ψυχολογίας»

- Πληροφορική και συγκεκριμένα, Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (Search Engines Optimization), «πρέπει να χρησιμοποιείς τις κατάλληλες λέξεις- κλειδιά για να ανέβει η ιστοσελίδα σου στην κορυφή αναζήτησης αναγνωστών της Google, με κανόνες όπως “βάλε τις έστω λάθος συνδέσεις που κάνει ο πολύς κόσμος στην ομιλία του” ή “βάλε συνομιλίες και επιχειρήματα όπως αυτά που ακούγονται στις μεσημεριάτικες εκπομπές της τηλεόρασης” (επανάληψη νοητικού φίλτρου, υπεργενίκευσης, συμπεράσματος χωρίς επαρκή μαρτυρία, προσωποποίησης που χρησιμοποιούν έντεχνα οι τηλεπαρουσιαστές, και που απλά προέρχονται από τα διδάγματα της «Γνωσιακής Θεραπείας», αλλά χρησιμοποιούνται για μάρκετινγκ).

Οι Αρχαίοι Έλληνες μάθαιναν 4 επιστήμες συγχρόνως (βλ. Μπαμπινιώτη, Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο σελ. Τετρακτύς= το σύνολο των διδασκομένων σαν πακέτο επιστημών στην Αρχαία Ελλάδα, γεωμετρία, αριθμητική, αστρονομία και Αρμονία δηλ. μουσική)

Βλ. Irving Yalom, Η θεραπεία του Σοπενάουερ, σελ. 61 «Το ταλέντο είναι σαν τον σκοπευτή που χτυπάει έναν στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυϊα είναι σαν τον σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να δουν». Στο Ευαγγέλιο γράφει «εάν σε σκανδαλίζει ο οφθαλμός, εξόρρυξόν τον» (βγάλε το μάτι σου, δηλαδή).

Δηλαδή, μου κάνει κακό που γνωρίζω καλά μία από τις παραπάνω επιστήμες, που όμως συνδέεται στενά με τη Θεωρητική Μουσική και την Πληροφορική, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, και μέρος της «θεραπείας» είναι και να πάψω να την γνωρίζω, όπως μου εισηγήθηκαν ορισμένοι, που είδαν με κακό μάτι τις γνώσεις μου;


Πού μπορώ να βρώ έναν άνθρωπο που να με βοηθήσει (όχι να με πριονίσει στο μέγεθος του συρταριού του για να ταιριάζω με το γραφείο του) αλλά να υλοποιήσω τις σαφείς σαφέστατες υποδείξεις και μέτρα που αναφέρει ο Jeffrey Young στο απλό απλούστατο βιβλίο του "Ανακαλύπτοντας ξανά τη ζωή σας", (για να ξεφύγω από παγίδες/σχήματα όπου δεν με βοήθησαν άλλοι με "θεραπείες"), που το μόνο του μειονέκτημα (του βιβλίου) είναι ότι χρειάζεται και μια ελάχιστη αλλά οπωσδήποτε ανθρώπινη συμπαράσταση θεραπευτή (χωρίς ειδικές γνώσεις ειδικών δύσκολων πολύχρονων θεραπειών που καταλήγουν να ασχολούνται όχι με υπαρκτά προβλήματα αλλά με την «θεραπευτική σχέση»);

2 σχόλια:

  1. Geia sas!
    Sygnomi gia to greeklish alla o H/Y den mou dinei alles epiloges!
    Eimai stin Agglia kai meso mias filis pou exei doulepsei pazi sas kai mou exei milisei gia sas, vrika tin dieuthinsi sas.
    Sas grafw, giati an katalava kala psaxnetai gia themata kai protaseis...
    Apo auta pou mou eipe h fili mou gia sas, katalava pws eiste ths yparxiakhs sxolhs: Yalom kai tetoia... kai h alhtheia einai pws ton Yalom den ton exw kai se poly ektimhsh... alla mou kanei entypwsh...
    Kapoia stigmi (se palioteres anartiseis) nomizw pws eixate pei pws tha milhsete gia auta legontas "einai meglali istoria..."
    Ektimw th douleia sas (genika ennow alla kai auto pou vlepw sto blog) alla mou einai dyskolo na thn katalavw, omws auto pou katalavainw sigoura einai pws sas aresei kai pws empneetai thetika tous anthrwpos.
    H anartisi tou Kwsta einai poly kaliterh apo pollous epaggelmaties tou eidous kai perimenw na dw ti tha apantisete.
    Ena teleuteo: to Wikipedia (vlepw pws to exete dipla) sta ellinika den exei arketa gia psycho...
    Auti den einai mia idea, na asxolithitai, anti na vasete sta agglika h sta gallika tis parapompes sas;
    Tha sas parakolouthw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ'όλα τα ερωτήματα και σχόλια που σας έχουν θέσει έως σήμερα, τουλάχιστον όσο έχω παρακολουθήσει το blog σας αυτό, ξεχωρίζει εκείνο του Κώστα, χωρίς να θέλω να αδικήσω τα σχόλια των άλλων φίλων σας που το παρακολουθούν και συμμετέχουν.
    Είναι αυτό που ξεχωρίζει ή ίσως ο τρόπος με τον οποίο το καταλαβαίνω εγώ γιατί το θέμα που με έχει κι εμένα απασχολήσει είναι αυτό της εμπιστοσύνη στον θεραπευτή και ακόμη περισσότερο το θέμα το σεβασμού και της ισότιμη σχέσης.
    Διάβασα από κάποιον άλλο, σε σχολιά του πως δουλεύετε σαν τον Jorge Bucay. Τον έχω διαβάσει και μάλιστα τον έχω παρακολουθήσει ζωντανά σε παρουσιασή βιβλίου του στο Αμστερνταμ όπου σπουδάζω: όμορφο κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος!
    Ας κατέβουμε απ'το ροζ συννεφάκι και ας πάψουμε να δημιουργούμε απάτες στους ανθρώπους για να πιστέψουν στα θαύματα!
    Τα πράγματα είναι πιο απλά και δεν είναι πάντα ανάγκη οι θεραπευτές να προσπαθούν να τοποθετήσουν στα δικά τους συστήματα αξιών τους πελάτες τους επειδή οι ίδιοι αυτό μπόρεσαν και έκαναν αλλά στο σημείο αυτό δεν θα πω κάτι παραπάνω. Όταν ο άνθρωπος ζει έχοντας όλα όσα αν είχαν άλλοι θα ήταν ευτυχισμένοι και παρόλα αυτά είναι δυστυχής... τι του λείπει αν όχι η πίστη;
    Θα περιμένω την απαντησή σας και κάποια στιγμή είχατε υποσχεθεί νομίζω να μιλήσετε για την υπαρξιακή σχολή της ψυχανάλυσης γιατί δεν σας το κρύβω, αν έχω καταλάβει καλά σε πια σχολή ανήκετε, νομίζω πως για εκεί σας βλέπω περισσότερο.

    Τελευταίο σχόλιο: είδα πως πραγματοποιήσατε ως "ανάρτηση" το σχόλιο κάποιων. Έχουμε συνηθήσει οι ιδιοκτήτες ενός blog να "ελέγχουν" το σχολιασμό με διάφορους τρόπους και τελικά να μη δίνουν τον λόγο στους άλλους. Μπράβο σας!
    Διαπίστωσα επίσης, με το ίδιο μέτρο που εφαρμόσατε στο σχόλιο του Κώστα και της Big, θα μορούσατε να έχετε αναρτήσει ίσως και άλλα σχόλια... που όμως περιείχαν επαίνους για την δουλειά σας. Υποπτεύομαι πως γι'αυτό δεν το κάνατε!
    Λέγοντας για άλλη μία φορά συγχαρητήρια... εξασφαλίζω το γεγονός πως το δικό μου σχόλιο δεν θα "αναρτηθεί" ξεχωριστά ποτέ!
    ;-)
    Και αυτό με ευχαριστεί διπλά!

    Καλή συνέχεια
    Ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή