2010/03/01

Ο Βοριάς και ο Ήλιος - Μύθος του Αισώπου


Αφιερωμένο σε όσους πιστεύουν πως οι ψυχολόγοι μόνο χρησιμοποιούν ιστορίες διδακτικές, για να δώσουν πρακτικά στον άλλο το νόημα που επιθυμούν, σας μεταφέρω σήμερα τη δική μου εμπειρία που δείχνει πως και το αντίθετο μπορεί να συμβεί.

Πρόσφατα, μία κυρία μού διηγήθηκε στο γραφείο μια ιστορία. Έναν μύθο του Αισώπου που δεν ξέρω να πω αν το είχα ακούσει ποτέ μου. Ήταν μία πολύ όμορφη στιγμή με πολλά νοήματα.

Έψαξα και την βρήκα για να τη μοιραστώ μαζί σας.

"Πριν πολλά πολλά χρόνια ο Βοριάς και ο Ήλιος είχαν μια διαφωνία. Ο καθένας θεωρούσε ότι ήταν δυνατότερος από τον άλλο. «Εγώ είμαι πιο δυνατός» έλεγε ο Ήλιος και έλαμπε καμαρωτός. «Όχι, εγώ είμαι ο δυνατότερος» φώναζε ο Βοριάς και φυσούσε δυνατά για να το αποδείξει. Η διαφωνία αυτή κρατούσε μέρες αφού και οι δύο ήταν τόσο πεισματάρηδες που δεν άλλαζαν γνώμη.
Μια μέρα, και ενώ φαινόταν ότι η διαφωνία αυτή δεν θα τελειώσει ποτέ, είπε ο Βοριάς: «Σκέφτηκα κάτι! Υπάρχει τρόπος να δούμε ποιος είναι ο δυνατότερος. Θα βρούμε ένα άνθρωπο, στην τύχη, και όποιος καταφέρει να τον αναγκάσει να βγάλει τα ρούχα του θα είναι ο δυνατότερος». Ο Ήλιος βρήκε πολύ καλή την ιδέα του Βοριά και αμέσως ξεκίνησαν με σκοπό να βρουν ένα άνθρωπο.
Δεν πέρασε πολύ ώρα και να! Κάποιος οδοιπόρος, ερχόταν προς το μέρος τους. Πριν τους πλησιάσει αρκετά, συμφώνησαν να ξεκινήσει πρώτος ο Βοριάς την προσπάθεια να τον γδύσει. Άρχισε τότε να φυσάει προς την κατεύθυνση του ανθρώπου. Όμως, μόλις οι πρώτες ριπές του έφτασαν τον οδοιπόρο, εκείνος σταύρωσε τα χέρια του και χαμήλωσε το κεφάλι, για να προφυλακτεί από τον άνεμο. Ο Βοριάς συνέχισε να φυσάει αλλά ο άνθρωπος αντί να γδυθεί κούμπωσε επιμελώς το πανωφόρι του. Θυμωμένος ο Βοριάς φύσηξε πιο δυνατά, αλλά το ποθητό γι’ αυτόν αποτέλεσμα δεν ερχόταν. Αντίθετα ο άνθρωπος έβγαλε από τις αποσκευές του μια κουβέρτα και τυλίχθηκε με αυτή. Απογοητευμένος τότε ο Βοριάς, έδωσε την θέση του στον Ήλιο, για να προσπαθήσει κι εκείνος.
Ο Ήλιος υψώθηκε στον ουρανό και άρχισε να λάμπει, σκορπώντας μια ευχάριστη ζεστασιά στο μέρος που προηγουμένως είχε παγώσει από το φύσημα του Βοριά. Αμέσως ο άνθρωπος έβγαλε την κουβέρτα από πάνω του και την ξαναέβαλε στις αποσκευές του. Ο Ήλιος συνέχισε τότε να λάμπει και μάλιστα δυνάμωνε σιγά σιγά την ένταση του. Αρχίζοντας να ιδρώνει τότε ο οδοιπόρος, έβγαζε σιγά σιγά τα ρούχα του, ώσπου στο τέλος ολόγυμνος και τρέχοντας, έψαχνε να βρει κάποιο δέντρο για να προφυλακτεί, από την λάμψη του Ηλίου, στον ίσκιο του. Δέντρο δεν βρήκε, αλλά για καλή του τύχη εκεί κοντά κυλούσε ένα ποτάμι. Σε αυτό βούτηξε ο οδοιπόρος μας και κάθισε έως ότου ο Ήλιος επανήλθε στην φυσιολογική του λάμψη.
Ο Βοριάς ηττημένος, γύρισε προς τον Ήλιο και του είπε: «Είσαι όντως ο δυνατότερος».

Η κυρία Γ. μου την διηγήθηκε για να μου εξηγήσει πως ο πατέρας της της την είχε μάθει και πως η ίδια πιστεύει σε αυτή την αρχή: πως δηλαδή η καλοσύνη είναι πιο δυνατή απ'οτιδήποτε άλλο!
Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να μου εξηγήσει την στάση της απέναντι στο σύζυγό της με τον οποίο βρίσκεται σε διάσταση και απέναντι στα παιδιά της που την έχουν επικρίνει για την "υποχωρητικότητά" της απέναντί του.

2 σχόλια:

  1. Γειά σας!
    Παρακολουθώ το blog σας καιρό τώρα και μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ενασχόληση σας με την τέχνη. Βρίσκω πολύ όμορφο αυτό που κάνετε ενώ πιστεύω πως ο χρόνο σας θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.
    Είχα κι εγώ στο παρελθόν μια ανάλογη εμπειρία με μία από αυτές που διάβασα στις αναρτήσεις σας με τίτλο Ψυχοθεραπευτικές εμπειρίες.
    Η δική μου εμπειρία δεν αφορά όμως ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή αλλά ομοιοπαθητικό θεραπευτή.
    Πιο συγκεκριμένα, αντιμετώπισα προβλήματα δερματικά και ιλίγγους.
    Θα ήθελα, αν έχετε τη δυνατότητα να μας πείτε δύο λόγια για την ψυχοθεραπεία και τις διαφορές της με την ομοιοπαθητική.

    Σας ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα σου πω συγνώμη για τα ελληνικά μου γιατί δεν είμαι από δω.
    Στην Ελλάδα ζω τα τελευταία 3 χρόνια και είμαι Βέλγος αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου το έζησα στην γαλλία.
    Εκεί γνώρισα και την γυναίκα μου που είναι μισή Κυπραία και ήρθαμε ελλάδα.
    Στη ζωή μου έχω αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα και κάποια στιγμή ενας ψυχολόγος με βοήθησε πολύ.
    Μ'εβαζε να λέω την ιστορία της ζωής μου και αν αυτό ακούγεται ηλίθιο... δούλεψε!
    Κατάφερα να δω με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα και να βλέπω τον εαυτο μου παντα θύμμα.
    Κι αυτό μου έλεγε καμιά φορές κάποιες ιστοριες με νόημά...
    Έτσι σας βρήκα στο ίντερνετ. Έψαξα πληροφορίες για κάποιων ψυχολογο που μου ει παν πως ειναι στην πατρα και δουλεύει οπως ο ΜπουκαΙ. Αυτου τα βιβλια τα εχω διαβάσει στα ισπανικά.
    Όμως δεν ζω στην πατρα αλλά στη θεσαλλονικη.
    Στο βελγιο υπάρχουν ψυχολόγοι που ασκολουνται με την συμβουλευτική από απόσταση. Έχω ακούσει και στο Καναδα.
    Ξέρετε αν στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιοι; Θα με βοηθούσε αν ξερατε.
    Και κάτι ακόμη, βλέπω πως ασχολείστε με τα όνειρα. Στη γυναικά μου συνεβει κάτι που το ανάφερε και άλλη μια κοπέλα. Είδε το θάνατό του πατερα της ενώ είμαστε στη Γαλλία και τρόμαξε τόσο πολύ. Ηρθε ελλάδα και διαπίστωσε πως από το τηλέφωνο τις ελεγαν ψεματα. Αυτο το καταλαβαίνω με τα λίγα που γνωριζω και κάπου το εξηγεις αρκετά. Όμως από τότε συχνά όταν βλέπει όνειρα φοβάται πως θα συμβούν και φοβάται πολυ.
    Της έχω πει να δει κάποιον άλλα νομίζει πως μόνο τρελοί πάνε σε ψυχολόγο.
    Πως γίνεται να της αλλάξω την ιδέα; Αφού της έχω πει την δική μου εμπειρία και δεν έχει αλλάξει.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή